Terapia Bowen

Terapia Bowen este o terapie complet neinvazivă, blândă, fără contraindicații sau efecte adverse. Urmărește declașarea abilității naturale a corpului nostru de a se vindeca atât fizic, cât și mental-emoțional. Lucrează  prin sistemul nervos, la nivel structural și muscular, dar și prin sistemul circulator și limfatic, dovedindu-și eficiența în tratarea problemelor scheleto-musculare, afecțiunilor interne, traumatismelor, anxietății, precum și în reducerea perioadei de convalescență.

Cum funcționează ?

Mișcările Bowen stimulează proprioreceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta încurajează organismul să se re-echilibreze și să se reîntoarcă la starea naturală de sănătate. Proprioreceptorii asigură percepția asupra poziției și mișcării corpului, și se găsesc în țesutul conjunctiv, mușchi, tendoane, ligamente și fascie.

De asemenea, terapia are capacitatea de a scoate organismul de pe dominanta simpatică a sistemului nervos (unde corpul este invadat de hormoni de stres) și de a-l duce pe dominanta parasimpatică, acolo unde începe procesul de regenerare și vindecare.

Cum se aplică ?

Tratamentul constă în aplicarea unor mișcări delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra mușchilor și țesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte ușoară. Prin aplicarea acestor mișcări se reactivează memoria celulară, responsabilă de aducerea corpului în parametrii de echilibru fiziologic.

Între mișcări există câteva minute de pauză, timp necesar pentru ca organismul pacientului să proceseze mesajele transmise și să declanșeze procesul de vindecare.

Rezultatele semnificative pot veni chiar după prima ședință de tratament, în funcție de capacitatea de autovindecare a fiecărui individ în parte. De cele mai multe ori sunt  necesare doar câteva ședințe pentru rezolvarea unei afecțiuni acute. Se recomandă o singură ședință pe săptămână.

Ce obții cu Bowen?

Realiniere structurală (coloana vertebrală se realiniază într-un mod optim);
Detensionare musculară și eliberarea restricțiilor de mișcare;
Normalizarea circuitului limfatic;
Revitalizarea organismului;
O relaxare profundă și o stare de bine.

Cui se adresează ?

Terapia Bowen este benefică tuturor, de la nou-născuți la persoane în vârstă.

Câteva dintre afecțiunile care răspund foarte bine la terapia Bowen:

Probleme scheleto-musculare (dureri de spate, hernii de disc, sciatică, scolioză, etc) ;
Probleme digestive și intestinale;
Migrene;
Dereglări menstruale și hormonale, infertilitate;
Fibromialgie și sindromul oboselii cronice;
Probleme la nivelul șoldurilor, genunchilor, gleznelor și picioarelor;
Afecțiuni ale tractului respirator și rinite alergice;
Traumatisme în urma practicării sporturilor sau accidentelor de toate felurile;
Stres, anxietate, depresie, insomnie.


Tehnica Bowen este complementară tehnicilor alopate, ea potențează și complementează tratamentele alopate, fără ca efectele sale să fie influențate de acestea.