Este cunoscut faptul că organismul nostru are capacitatea de a se autovindeca. Se vorbește adesea despre Vindecătorul din noi, ca și cum acesta ar fi o instanță a psihicului, pe care reușim sau nu să o activăm. În realitate, doctorul interior este sistemul nervos autonom, responsabil de homeostazia organismului. Odată trezit, acesta își mobilizează toate resursele pentru echilibrare și regenerare. Dar, pentru că trăim atât de mult în regim de supraviețuire, nu mai suntem capabili să activăm natural și spontan autovindecarea, așa că ne servim adesea de instrumente care să ne faciliteze procesul. Un astfel de instrument este terapia Bowen.

Când alegi o metodă de tratament, este bine să iei în considerare câteva aspecte esențiale:

  • Tehnica să fie cât mai naturală și neinvazivă;
  • Să stimuleze mecanismele proprii de autovindecare (vindecarea să vină din interior către exterior, nu invers);
  • Să lucreze holistic (pe toate palierele ființei: fizic, mental, emoțional, spiritual);
  • Să fie lipsită de contraindicații și efecte secundare;
  • Să nu forțeze organismul să facă ce nu vrea sau nu poate, să nu-i inducă și mai multă tensiune;
  • Să poată fi aplicată tuturor categoriilor de persoane (bebeluși, vârstnici, persoane cu handicap sau restricții severe de mișcare, persoane accidentate).

Bowen ține cont de toate cele de mai sus, motiv pentru care oamenii percep vindecarea ca pe o reîntregire nu doar la nivel fizic, ci și mental, emoțional, spiritual.

Bowen scoate stresul din corp

Din punct de vedere științific, boala este o scădere considerabilă a frecvenței corpului, determinată chimic, biologic, molecular și genetic de menținerea acestuia în programul de supraviețuire. Să trăiești constant pe funcția de supraviețuire înseamnă să nu mai fii capabil să dezactivezi reacțiile de alertă ale sistemului nervos simpatic. Asta se traduce într-o dereglare chimică, hormonală și genetică severă (responsabili fiind hormonii de stres secretați în starea de stres). Toate sistemele se dereglează, determinând apariția simptomelor, și apoi a bolilor.

Din starea de stres corpul nu-și poate mobiliza energia necesară pentru a se vindeca. De altfel, nu are energie pentru a se vindeca. Toată energia este folosită pentru a supraviețui pericolelor (reale sau imaginare). Așadar, procesele de reglare, creștere, evoluție sunt sistate. Pe termen lung acest lucru are consecințe dezastruoase.

Totuși, dacă poți dezactiva funcția de alertă și să accesa dominanta parasimpatică a sistemului nervos, atunci accesezi rezervorul infinit de resurse de vindecare ale ființei. Dar cum faci asta?

Cum spuneam mai sus, tehnica Bowen are capacitatea de a relaxa în profunzime corpul și de a-l aduce din nou în starea de coerență. Nu e nevoie să-i dăm indicații precise, corpul are o inteligență extraordinară și știe exact cum și ce să vindece. Trebuie doar să-l păstrăm în această stare de relaxare și coerență cât mai mult posibil și să-i dăm timpul necesar vindecării.

Mișcările Bowen se fac pe tendoane, ligamente sau mușchi și sunt foarte blânde și neinvazive. Este important să nu tensionezi și mai mult corpul, obligându-l să corecteze în exterior ce nu a echilibrat încă în interior. Astfel, structura osoasă se poate corecta ușor, natural și fără durere, organele și sistemele se reechilibrează, dispar numeroase restricții de mișcare, iar corpul poate diminua și elimina durerea foarte repede.

Bowen eliberează traumele din corp

Fiecărei experiențe i se asociază o emoție. Să nu uităm, însă, că emoțiile sunt „chimie în mișcare” (Joe Dispenza) și au efecte reale și vizibile asupra țesuturilor, mușchilor, organelor și fasciei. Mulți oameni cred că traumele sunt doar narațiuni ale evenimentelor care ni s-au întâmplat la un moment dat. Realitatea (susținută de experții în traumatologie) ne arată că ele sunt mult mai mult decât atât, sunt amprente mnezice stocate în memoria corpului pe care le accesăm, inconștient, tot timpul.

De fapt, din punct de vedere neurobiologic, spune Peter A. Levine, doctor în biofizică medicală și psihologie, de asemenea specialist în vindecarea traumatică, corpul resimte efectele traumei la aceeași intensitate ca la început, chiar și la zeci de ani distanță de evenimentul respectiv. Există numeroși factori declașatori (conștienți sau inconștienți) care vor determina creierul să activeze aceleași circuite neuronale ca în momentul traumatic și să elibereze în corp fix aceleași substanțe chimice. Vei retrăi trauma din nou și din nou, chiar dacă ea s-a petrecut în trecut.

Pentru a ieși din această buclă repetitivă este fundamental să procesezi trauma pe toate nivelurile ființei, inclusiv la nivel corporal. Spun asta pentru că există persoane care cred că procesarea mental-emoțională este suficientă. Ea este foarte importantă, desigur, dar este la fel de important să procesezi efectele traumei și la nivel corporal, pentru că șocul rămâne stocat în celule, așa cum am arătat mai sus.

Bowen elimină emoțiile negative rămase captive în corp

Emoțiile sunt rezultatul chimic ale experiențelor noastre. Atunci când nu sunt exprimate și eliberate la timp, acestea sunt stocate în celulă, mușchi, organe, fascie. Orice mesaj chimic are consecințe directe în corp. Apar, așadar, simptome și apoi afecțiuni, mai mult sau mai puțin severe.

Prin faptul că mișcările se fac pe fascie, mare parte din aceste emoții rămase captive în corp sunt eliminate, schimbând, astfel, nu doar chimia corpului, ci și expresia genetică (pentru că trimitem alte semnale chimice ADN-ului nostru).

Nu există patologie sau dezechilibru pe care să nu poți lucra cu această tehnică, deoarece principiul pe care se bazează este declanșarea mecanismelor de autovindecare ale corpului. Poți lucra, așadar, pe detensionarea organismului, pe echilibrare chimică și hormonală, vindecarea organelor și sistemelor, alinierea sistemului osos, managementul durerii, probleme ale sistemului nervos, blocaje autoimune, recuperare după accidentări, etc.

Amintește-ți, totodată, că Bowen este un instrument în procesul de vindecare, proces care depinde de numeroși alți factori. Responsabilitatea vindecării îți aparține, iar atenția și efortul personal sunt esențiale. Este la fel de important să conștientizezi tiparele limitative de gândire, să-ți vindeci emoțiile toxice, să înțelegi și să vindeci cauzele dezechilibrului. Vindecarea autentică nu înseamnă eliminarea simptomelor, ci identificarea și vindecarea cauzelor. Niciun instrument, oricât de valoros, nu ar trebui să substituie implicarea ta conștientă în proces.