Nu există rețete care să-ți garanteze vindecarea. Ești liber să combini ingredientele procesului după pofta inimii. Ai nevoie de abordarea potrivită, de curaj și de o dorință reală de schimbare.  Lasă loc imprevizibilului, miraculosului, imposibilului.  Și păstrează în minte câțiva pași esențiali…

Asumă-ți procesul. Este procesul tău,  vindecarea ta, așadar responsabilitatea ta.

Când NU ți-l asumi?

  • Când transferi responsabilitatea vindecării tale în exterior (medicilor, terapeuților, familiei). Aceștia au doar rolul de a te susține, de a te însoți, de a-ți facilita un proces, dar nimeni nu vindecă pe nimeni. Corpul tău are abilitatea de a se autovindeca și autoregenera. Sinele tău este doctorul interior care face posibil acest lucru.

Înțelege și simte diferența între a te vindeca și a vrea să fii vindecat.

  • Când te învinovățești și îi învinovățești pe ceilalți pentru suferința ta. Vinovăția este cea mai toxică emoție din procesul de vindecare și singura care îl poate bloca.

Întoarce-ți privirea în înterior cu blândețe și compasiune.

Începe prin a te privi și a accepta adevărurile pe care suferința ți se revelează. Ia nectarul acestor experiențe și fă-l balsam pentru corpul și sufletul tău.

De aici încolo e momentul să ACȚIONEZI. Dar reține: dorința de schimbare să vină din dorul sufletului tău de reîntregire, și nu din teama de distrugere, de boală, de moarte.

Este primordial să abordezi procesul de vindecare holistic: să acorzi atenție fiecărui palier:  fizic, mental, emoțional, spiritual.

Reprogramează-ți creierul pentru sănătate și fericire

Pentru a-ți vindeca organismul, este necesar să schimbi chimia sângelui. Ori chimia sângelui este controlată de creier. Mai exact, de conexiunile tale neuronale. Orice gând are o consecință neurochimică. Cu alte cuvinte, gândurile produc substanțe chimice care determină emoții specifice. Gândurile repetate devin convingeri;  convingerile se traduc, la nivel neuronal, în scheme neuronale, conexiuni sinaptice care comunică organismului tău stări și emoții diverse. De exemplu, dacă la nivel subconștient  ai convingerea că „ești bolnav/ă” – această convingere va elibera în creierul tău substanțe chimice care să te facă să te simți exact așa cum gândești.

Care sunt cele mai comune convingeri limitative care ne blochează vindecarea? „Nu mă iubesc”, „Nu merit să fiu iubit”, „Sunt bolnav/ă”, „Trebuie să sufăr ca să evoluez”, „Merit să sufăr”, „Sunt sărac/ă”, „Viața e o luptă”, „Sunt nefericit/ă”, „Sunt o victimă” și multe altele.

Din fericire, folosind undele theta, vechile scheme neuronale pot fi schimbate în doar câteva minute (fapt demonstrat la computer tomograf).  Odată înlocuite, noile conexiuni neuronale vor elibera în creierul tău alți neurotransmițători – cei ai stării de bine, ai fericirii, ai sănătății.

Neuroștiința îți garantează că e calea cea mai rapidă și sigură de schimbare, cu rezultate palpabile nu doar în corpul fizic, ci și în emoțiile și în toate aspectele vieții tale.

Vindecă-ți emoțiile. Curăță subconștientul. Nimeni nu va face această muncă pentru tine.

Emoțiile sunt chimie în mișcare. Traumele neprocesate, șocurile, suferințele lasă amprente chimice în corpul tău, în creier, mușchi, organe, piele. Igiena emoțională este la fel de importantă ca cea fizică. Timpul nu le rezolvă pe toate. Rănile nu se închid de la sine, doar pentru că a trecut suficient timp de la producerea lor.

Alege terapii care să stimuleze propria capacitate de vindecare a corpului.

Stresul dezechilibrează puternic organismul hormonal și energetic. Ca să-l readuci în armonie, folosește-te de tehnici blânde și naturale (pe cât posibil). Este primordial să ieși din programul de supraviețuire în care stresul ți-a condiționat corpul. Doar eliberat și curățat de hormonii de stres te vei bucura de vitalitate și echilibru.

Tot ce vindeci în tine vindeci și în strămoșii tăi, în sistemul tău familial.

Extinde-ți abordarea, vindecarea ta nu e doar despre tine. Uită-te la arborele tău genealogic, identifică scenariile repetitive, traumele, evenimentele marcante. Poți ieși din cercul vicios al repetițiilor, dar e necesar să le privești, să le dai atenție, să le înțelegi, să le eliberezi.

Reinventează-te. Dă-ți voie să crezi în lucruri imposibile.

Starea de bine pe care ți-o dorești înseamnă energie nouă; un Sine nou  care gândește diferit, simte diferit și acționează diferit. Un Sine care își lărgește universul interior suficient de mult ca să cuprindă lucruri imposibile. Trebuie să-ți pregătești corpul, mintea și sufletul pentru noua identitate și bunăstarea pe care ți le dorești. „Nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi; altfel vinul cel nou sparge burdufurile, și vinul se varsă, iar burdufurile se prăpădesc; ci vinul nou este pus în burdufuri noi.”

Nu fă din vindecarea fizică țelul suprem.

Ea va urma firesc vindecării sufletului, sau poate că nu. Există, uneori, o  „realitatea tainică” dincolo de care nu putem trece.  Atașamentul de rezultat te îndepărtează de scopul final. Care e scopul final?  Iubirea, după cum spunea Sfântul Serafim de Sarov: să aduni, în ființa ta, din ce în ce mai multă iubire. Iubirea este energia care vindecă ADN-ul și te resetează în matricea perfectă.

Nu degeaba e calea care le întrece pe toate.

Drum întins spre vindecare!