Orice afecțiune are la bază un conflict (sau mai multe) pe unul dintre nivelele ființei. Conform principiului holografic, orice dezechilibru se reflectă la nivelul întregului, astfel încât vindecarea unei părți se va reflecta, de asemenea, la nivelul întregii ființe.
Cei mai mulți caută cauza la suprafața conștientului, acolo unde se vede. E ca și cum ți-ai căuta cheile pierdute sub lumina felinarului nu pentru că acolo le-ai pierdut, ci pentru că acolo e lumină.
Identificarea conflictului de origine este unul dintre pașii cei mai importanți din procesul de vindecare, și unul dintre cei mai dificili. Conflictul nu e niciodată în conștient, ci în inconștient (acea lume fabuloasă, după cum spunea Jung, tezaurul de cunoaștere inconștientă care, odată conștientizat, aduce beneficii uriașe în viața noastră). Există un „suflet inconștient”, mai spune Jung, care nu este direct accesibil și poate fi doar dedus. Scopul procesului terapeutic este de a uni conținuturile inconștiente cu cele conștiente determinând, astfel, o nouă atitudine, o nouă perspectivă.
Nimeni nu navighează singur și în siguranță prin desișurile propriului inconștient. Din acest motiv este esențial să fii însoțit.
„Conștiința și inconștientul rareori coincid. Această lipsă de paralelism nu este, după cum arată experiența, întâmplătoare sau fără rost, ci se sprijină pe faptul că inconștientul se comportă compensator sau complementar față de conștiință.” (Jung).
Rolul terapeutului este de a-ți facilita conștientizarea conținuturilor inconștiente care stau la baza conflictelor și suferinței din viața ta.
Oamenii caută conflictul, de regulă, plecând de la simptom, motiv pentru care dicționarele de interpretare ale bolilor sunt foarte utile ( îi amintesc aici pe Jacques Martel, Michel Odoul, Ruediger Dahlke). Aceste manuale îți dau niște puncte de referință în explorarea conflictelor. Ele nu trebuie generalizate, însă, ci adaptate în funcție de fiecare caz în parte. Nu există o singură interpretare valabilă pentru toată lumea, motiv pentru care este nevoie să explorezi semnificația simptomelor în contextul personal al vieții tale.
Dacă te oprești la o listă de conflicte potențiale, nimic nu se schimbă. De altfel, conflictul de origine este rareori la suprafață și la vedere. De obicei este îngropat în straturile cele mai profunde ale inconștientului, iar acolo nu te duci singur pentru că „nu vorbești limba”.
Unul dintre motivele pentru care oamenii nu se vindecă este că încearcă să facă bypass acestui proces, destul de neplăcut, ce-i drept, pentru că te pune față în față cu adevărul despre tine. Boala te face onest, după cum spunea Dahlke. Ce înseamnă bypass? Să pasezi responsabilitatea vindecării tale complet în exterior: medicului, psihologului, medicamentelor și oricăror instrumente de care alegi să te folosești în vindecare. Să eviți suferința și asumarea.
Boala este manifestarea în material a stării tale de conștiență. Corpul e doar suprafața pe care se proiectează conștiența ta. Jung înțelesese acest lucru, întrucât urmărea să trateze omul, nu boala.
Tu știi care sunt conflictele de origine care ți-au creat suferință și boală?