Corpul nu uită și nu minte. Adevărul despre ce am trăit, despre experiențele pe care le-am avut, mai mult sau mai puțin traumatice, rămâne imprimat în corp, în memoria celulelor, în țesuturi, organe, mușchi, fascie. Aceste amprente chimice ale experiențelor, pe care corpul le procesează în continuu, ne determină sănătatea și starea de bine.

Pentru a genera vindecarea este esențial să ajuți corpul să elibereze memoria traumelor stocate în corp și pe toate nivelurile ființei. Aici intervine tehnica Bowen. De fapt, această abilitate de procesare a traumelor la nivel holistic este unul dintre marile avantaje ale terapiei, și unul din motivele pentru care rezultatele sunt atât de remarcabile, chiar de la primele ședințe.

Ce este Bowen?

Pentru cei care nu sunt încă familiarizați cu această tehnică, Bowen urmărește stimularea propriei capacități de vindecare și regenerare a corpului. Este o metodă complet naturală, neinvazivă și lipsită de efecte secundare și contraindicații.

Nu manipulăm corpul în forță și nu-l obligăm să se comporte într-un anume fel. E o metodă foarte blândă, motiv pentru care se folosește cu mare succes în cazul bebelușilor, a vârstnicilor, a persoanelor cu dizabilități.

Beneficii majore

Ajută corpul să treacă de pe frecvența activității sistemului nervos simpatic (stres), pe frecvența sistemului nervos parasimpatic (relaxare profundă). Atenție!! Corpul NU se vindecă atunci când este blocat pe dominanta sistemului nervos simpatic. În starea de stres cronic, invadat de adrenalină și glucocortizoizi, corpul se va gândi doar la supraviețuire, nicidecum la creștere și regenerare.

Un organism ieșit din programul de supraviețuire este capabil să se vindece singur; sistemul imunitar se fortifică, organele se reechilibrează.

Corectează chimia creierului. Vine cu o infuzie de serotonină, dopamină, și alți hormoni ai stării de bine.

Rezultate remarcabile în realinierea și vindecarea sistemului osos-muscular.

Diminuarea considerabilă a durerilor sau eliminarea lor în totalitate.

De ce este important să elimini traumele din corp?

Fiecărei experiențe i se asociază o emoție. Să nu uităm, însă, că emoțiile sunt „chimie în mișcare” (Joe Dispenza) și au efecte reale și vizibile asupra țesuturilor, mușchilor, organelor și fasciei. Mulți oameni cred că traumele sunt doar narațiuni ale evenimentelor care ni s-au întâmplat la un moment dat. Realitatea (susținută de experții în traumatologie) ne arată că ele sunt mult mai mult decât atât, sunt amprente mnezice stocate în memoria corpului pe care le accesăm, inconștient, tot timpul.

De fapt, din punct de vedere neurobiologic, spune Peter A. Levine, doctor în biofizică medicală și psihologie, de asemenea specialist în vindecarea traumatică, corpul resimte efectele traumei la aceeași intensitate ca la început, chiar și la zeci de ani distanță de evenimentul respectiv. Există numeroși factori declașatori (conștienți sau inconștienți) care vor determina creierul să activeze aceleași circuite neuronale ca în momentul traumatic și să elibereze în corp fix aceleași substanțe chimice. Vei retrăi trauma din nou și din nou, chiar dacă ea s-a petrecut în trecut.

Pentru a ieși din această buclă repetitivă este fundamental să procesezi trauma pe toate nivelurile ființei, inclusiv la nivel corporal. Spun asta pentru că există persoane care cred că procesarea mental-emoțională este suficientă. Ea este foarte importantă, desigur, dar este la fel de important să procesezi efectele traumei și la nivel corporal, pentru că șocul rămâne stocat în celule, așa cum am arătat mai sus.

Bowen influențează fascia

Fascia are un rol foarte important în procesul de vindecare. Este practic țesutul conjunctiv care acoperă toate structurile corpului. În fascie sunt stocate traumele și șocurile suferite.

Fascia este un tot continuu, asta însemnând că efectele produse într-o anume zonă se vor resimți în tot corpul. La o persoană sănătoasă fascia este relaxată, dar, atunci când corpul este în suferință, fascia este contractată sau inflamată.

Mișcările Bowen decontractă fascia și elimină restricțiile de mișcare. Rezultatele sunt foarte rapide, chiar imediate. Aceste mișcări sunt unice, diferite de cele specific masajului, întrucât acționează transversal pe mușchi (sau tendoane, ligamente), fapt ce creează un puternic curent piezoelectric care elimină orice restricție din corp. Mai mult, undele Soliton care se creează permit corpului să se reseteze la rezonanța naturală, “curățând” vibrația joasă a toxinelor, emoțiilor negative etc.

Cum știi că s-au eliberat șocurile din fascie?

În primul rând prin faptul că se eliberează numeroase restricții de mișcare. Mușchii se detensionează în profunzime, se decontractă, se diminuează durerile sau dispar în totalitate, chiar imediat, în funcție de gravitatea accidentării.

În timpul terapiei creierul își schimbă frecvența undelor cerebrale. Pe undele theta și delta vindecarea este accelerată, iar relaxarea este profundă. Iată de ce, de multe ori, clienții adorm în timpul ședinței și se trezesc odihniți și cu o stare de bine.

Ca orice altă terapie holistică, Bowen este un instrument de care te folosești pentru a-ți înlesni vindecarea. Este la fel de important efortul tău de conștientizare și schimbare.

Așa cum spuneam mai sus, este esențial să procesezi traumele pe toate nivelurile ființei: fizic, mental, emoțional, spiritual. Nu este realist să te aștepți ca o tehnică, fie ea și holistică, să suplinească munca ta de schimbare și autoperfecționare.

Bowen rămâne o unealtă valoroasă în procesul tău și te invit s-o descoperi, dacă nu ai făcut-o deja.